AmeriCarGo

BLOG

2019-02-07

Sufnituningból IKON – azaz öreg motor nem vén motor

image

Harci kedv, ötlet, hit és főképp bátorság – úgy véljük ezek mind megvoltak abban a két fiatal srácban, akik útjára indították a Harley Davidson motorokat még 1903-ban. Az egész egy rajzzal indult, amit William S. Harley készített 21 évesen (1901-ben) egy motorról, amit kerékpárra lehet "illeszteni". Barátjával, Arthur Davidsonnal meg is alapították a Harley Davidson Motors Company-t Milwaukee-ban (Wisconsin) – megelőlegezve a sikert. Ennyit a történelemről és a kezdetekről. Azóta sok víz lefolyt a Milwaukee folyón... és a Dunán is.

Harley Davidson Múzeum, Milwaukee
Sokkal izgibb story viszont, hogy miért és hogyan lett ikonikus? Hogyan tud egy életérzést közvetíteni? Filmekkel tudnánk a legjobban kifejezni. Amikor az ikonikus márka találkozik az ikonikus (vagy kevésbé ikonikus) filmmel.
Lássunk néhány példát, a teljesség igénye nélkül – a Harley-k típusával:
Egy lázító motoros bandafilmmel indult igazán útjára a motor középpontba helyezése a filmvásznon – A Vad című 1953-as klasszikusban Marlon Brando egy Triumph Thunderbird-öt ült meg. De hogy is lehetne igazi vad mozi és Marlon Brando „hős”, ha nincs egy rivális banda? Ennek a bandának a vezére (Lee Marvin) viszont egy Harley Davidson Hydra Glide-on feszít!
Természetesen a Szelíd motorosok nem kihagyható, de erre visszatérünk később. Ugorjunk addig is jópár évet. Az 1981-es Ágyúgolyó futamban szinte mindenki benne volt, aki akkor számított, Peter Fonda pedig újra belebújhatott a Szelíd motoros bőrébe és egy Harley Davidson Sportsterrel szelhette át Amerikát. Igazi sztárparádé, időtálló vígjáték, kedvet kaptunk megnézni újra. Pont 10 évvel ezután mutatták be a Harley Davidson és a Marlboro Man című Mickey Rourke és Don Johnson klasszikust. A Harley Davidsonnak ez mindenképp kultfilm és nem utolsó sorban jó reklám.  Megosztó mozi, de annyi biztos, hogy az akkori amerikai életérzést átadja, az 1989-es Harley Davidson FXR pedig pöpec.
Egy nagyobb időugrással itt is a Faterok motoron (2007) – Motoros amcsi film, nem is kérdés, hogy a Harley Davidson benne van (FLSTFSE Fat Boy). Szelíd motorosok, kicsit idősebben, de a szabadságvágy, a motoron száguldás érzése egy kis nosztalgiával keverve még megvan bennük.
A Marvel sem maradhat ki a sorból. Mivel is közlekedhetne Amerika kapitány, ha nem egy Harley-val? Ugye?
Az Amerika kapitány: Az első bosszúálló-ban (2010) Softail Cross Bones szerepel, amit úgy alakítottak át, hogy WLA-nak látszódjon, amit abban az időben a Harley az amerikai katonaságnak gyártott.

És bár sorrendben nem az utolsó, de csattanónak ez kell:
Easy rider (öcsém), azaz Szelíd motorosok (1969) – Ez a mozi a Harley Davidson és a hozzá kapcsolódó életérzés kvintesszenciája. A Harley-nak pedig a benne szereplő 1951-es Panhead chopper. Pont.

Szelíd motorosok (1969)

És csak felsorolás szinten egy kis plusz Harley-Davidson filmajánló:
Rocky III. (1982): 1978-es FLH Electra Glide
Gyilkos játékok (1988): 1987-es FXRS-SP Low Rider Sport Edition
Terminátor 2: Az ítélet napja (1991): 1990-os Fat Boy
Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! (1992): Electra Glide (OK, de ki ölte meg Laura Palmert?)
Pulp Fiction avagy Ponyvaregény (1994): 1986-os FXR Super Glide
Szellemlovas (2007): Panhead-based chopper
A feláldozhatók (2010): Harley alapú chopper (mint tetováló szék)

És a story apropója:
Igaz, most épp nem egy Szelíd motorosok féle ikonikus veterán choppert hoztunk, de Harley Davidson és nem is akármilyen. Egy 2002-es Harley Davidson FLHRCI RoadKing Classic.

Egy kis leírás erről a modellről: https://www.totalmotorcycle.com/photos/2002models/2002models-Harley-Davidson-FLHRCIRoadKingClassic

A Harley Davidson nem akárkinek készül... Te Valaki vagy? És nincs még? Akkor mégis mire vársz? Hívj és intézzük!

Forrás: https://www.complex.com/sports/2012/02/gallery-the-25-most-iconic-movie-harleys/2